Κατασκευάζουμε χειροποίητη βιτρίνα με τζάμι

Θέλετε να βάλετε τέλος στην σκόνη που κατακάθεται πάνω στα LEGO® ή σε άλλα συλλεκτικά σας αντικείμενα?

Τότε πιθανόν να είστε σε αναζήτηση της ''κατάλληλης'' ραφιέρας ή βιτρίνας από το εμπόριο.

Σε παρόμοια θέση βρέθηκα πρόσφατα, όμως οι λύσεις του εμπορίου δεν με ικανοποίησαν όσο αφορά την στεγανοποίηση και την στιβαρότητα, οπότε είχα δύο επιλογές, είτε να παραγγείλω κάτι πρωτότυπο σε επιπλοποιό είτε να φτιάξω την δική μου κατασκευή και προτίμησα το δεύτερο.Στο παρακάνω video σας παρουσιάζω πως μπορείτε εύκολα αν έχετε λίγες γνώσεις και μερικά εργαλεία να φτιάξετε μία ανθεκτική βιτρίνα με τζάμι όπως την θέλετε στα μέτρα σας!Αγοράζουμε στις διαστάσεις που θέλουμε δύο ίδιες ''πλάκες'' MDF 19mm, φτιάχνουμε τις γωνίες ότι σχέδιο θέλουμε και ύστερα φτιάχνουμε τα αυλάκια για τα τζάμια και τις τρύπες για τα ολόπασα όπου θα βιδώνουν τα κολωνάκια.

Αγοράζουμε έτοιμα κολωνάκια σουηδικού ξύλου, και στην συνέχεια τα περνάμε με συντηρητικό ξύλου, ύστερα περνάμε με ένα λεπτό γυαλόχαρτο τις άκρες από τα MDF, λίγο τις επιφάνειες και τέλος τα κολωνάκια.

Στις συνέχεια με την βοήθεια μιάς φρέζας φτιάχνουμε τις άκρες των MDF με ότι χείλος θέλουμε, και στα κολωνάκια χαράζουμε τα αυλάκια όπου θα ''συρταρώνουν'' τα τζάμια. (τα αυλάκια τα φτιάχνουμε 2mm παχύτερα από το πάχος του τζαμιού που θα χρησιμοποιήσουμε)

Όσο αφορά το πάχος του τζαμιού που θα χρειαστούμε, στο παράδειγμα που βλέπετε η επιλογή ήταν 6mm τζάμια, αλλά πραγματικά είναι υπερβολή γι αυτή την δουλειά. Στην βιτρίνα που κατασκευάζω αυτή την περίοδο επέλεξα να τοποθετήσω 4mm.

Στην συνέχεια περνάμε με βελατούρα τις επιφάνειες για να φτιάξουμε το υπόστρωμα (μπορούμε για πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα να περάσουμε δύο χέρια βελατούρα) και στην συνέχεια την τελική βαφή, δύο χέρια.

Στα κολωνάκια, τρυπάμε κεντρικά πάνω-κάτω και περνάμε χάλκινα βύσματα, όπου θα βιδώνουν τα κολωνάκια.

Μετά είναι στο χέρι μας για το αν θα περάσουμε LED στο βιτρινάκι μας, το οποίο για εμένα είναι απαραίτητο μιας και μπαίνουμε στο ''κόπο'' να φτιάξουμε κάτι δικό μας όπως το θέλουμε και πιστεύω το αποτέλεσμα μας ανταμείβει.


Στην συνέχεια αφού έχουν βαφτεί τα κομμάτια, κάνουμε την τελική συναρμολόγηση, τοποθετούμε και τυχόν ''ποδαράκια'' που μας αρέσουν αν θέλουμε και απολαμβάνουμε με ικανοποίηση το έργο μας :)Σχόλια