Συνέντευξη με τον Ardohoth (Ηλίας Ηλιόπουλος)

Interview
Ardohoth (Ilias Iliopoulos)

Έχω την χαρά σε αυτή την συνέντευξη να φιλοξενώ έναν παλιό γνώριμο και συνάδερφο καστρά, τον Ηλία Ηλιόπουλο aka Ardohoth!

Πέρα από το απίστευτο stock σε κομμάτια LEGO το οποίο είναι αξιοθαύμαστο κάτι που θαύμαζα πάντα στον Ηλία είναι ότι ακόμα και σήμερα συνεχίζει να βλέπει τις δημιουργίες του και γενικά όλα τα LEGO κυρίως σαν παιχνίδι και μέσα από αυτό το πρίσμα γίνεται πάλι παιδί!

Είναι καθαρά large scale mocer και η δίψα του για ολοένα και μεγαλύτερα moc δεν τελειώνει ποτέ!

Ακολουθούν τα social media του Ηλία και στην συνέχεια η συνέντευξη μαζί με φωτογραφικό υλικό με μερικές από τις δημιουργίες του!


-            -Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με τα LEGO;

 

Όλα ξεκίνησαν από τα τέσσερα μου. Οι γονείς μου είχαν την τάση να μου αγοράζουν χύμα τουβλάκια τότε. Γύρω στα 7-8 από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς ο πατέρας μου, μου αγόρασε το 6103 και σε συνδυασμό με την σειρά Crossbow που έλεγε για την ιστορία του Γουλιέλμου Τέλου, μου μπήκε το μικρόβιο για τα κάστρα και το fantasy. Προσπαθούσα τότε να φτιάξω τα εναλλακτικά σχέδια, αλλά και να βρω έξτρα κομμάτια γεγονός δύσκολο όταν είσαι μόλις 10-11 ετών. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά λέει ένα ρητό.


 

-          -Από πότε ξεκίνησες να ξανασχολείσαι με τα LEGO; Είχες Dark Ages;

 

Πες με ρομαντικό πες με γραφικό (Δεν αλλάζει ο άνθρωπος στα 40), δεν σταμάτησα ποτέ να ασχολούμαι. Δεν υπήρξε ο όρος dark ages ποτέ. Εποχές 2005 και μετά ήμουν στα ντουζένια μου, ελέω εργασίας κιόλας. Εκείνη την περίοδο δημιουργήθηκε και το username Ardohoth.

 Προσπάθησα να φέρω σε επαφή τον δήμο που κατοικώ με την αντιπροσωπεία τότε της LEGO που την είχε ο Αθανασόπουλος στην Εθνική οδό, για την δημιουργία θεματικού πάρκου, αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε. Δεν έχασα ποτέ το κουράγιο μου να ψάχνω, Έλληνες κυρίως που να μοκάρουν. 

Η ευκαιρία δόθηκε όταν ιδρύσαμε τους Gricks (το προηγούμενο μου LUG). Αισθανόμουν σαν να βρήκα επιτέλους ένα λιμάνι μιας και μόκαρα από εποχές 2000 όταν η έννοια ήταν ακόμα παντελώς άγνωστη εδώ στην Ελλάδα. Και ναι θεωρώ ότι είμαι ίσως ο παλαιότερος που ασχολείται ενεργά την τελευταία 20ετία.

-Πόσο συλλέκτη και πόσο
Mocer θεωρείς τον εαυτό σου;

Μόνο
Mocer είμαι. Δεν μπορώ να φανταστώ  τον εαυτό μου να κρατά εύκολα σετ πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ίσως για στόλισμα. Συλλέκτης όμως είμαι, αλλά σε παλιά παιχνίδια ειδικά σε παιχνίδια της γενιάς μου, το οποία μου αρέσει να τα βλέπω στολισμένα.


-           -Με ποια θεματολογία ασχολείσαι;

 Ήμουν είμαι και θα είμαι πάντα καστράς και οπαδός του Fantasy οπότε κάστρα, μάχες, τοπία είναι η θεματολογία μου.

 

-           -Από τι εμπνέεσαι τις δημιουργίες σου;

Θεωρώ ότι ταινίες και σειρές σου δίνουν ένα τεράστιο ερέθισμα, αλλά αν θέλω να πάρω ιδέες ανοίγω την αγαπημένη μου ιστοσελίδα www.brickshelf.com και ας με λένε παλαιομοδίτη από εκεί ξεκίνησαν όλα. Ακόμα και τώρα που υπάρχουν τόσες ιστοσελίδες προτιμώ να μπαίνω εκεί και να βλέπω δημιουργίες παλιές και νέες που έχουν να κάνουν σχέση με κάστρα. Ρομαντισμό θα το έλεγα περισσότερο και παραμονή στην χαμένη αθωότητα των LEGO.

 

-           -MOCers που σε έχουν εμπνεύσει/ έχεις σε υπόληψη;

 Γενικά είμαι Old School προσπαθώντας να κρατήσω σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα το φανερό stud αν και όσο περνάνε τα χρόνια το στυλ μου έχει αλλάξει αρκετά και συνεχώς μαθαίνω νέα πράγματα. 


Λοιπόν
Kingdom of Adrastravia από τον αξεπέραστο Kevin Hall και στην συνέχεια Kingdom of Ikros από τον τεράστιο Antony Savva, ο οποίος έφτιαξε το Classic Castle. Θα έλεγα επίσης Benjamin Elerman εκ των κορυφαίων μοκάδων. Με τη νέα γενιά δεν τα πάω καλά. Έχουν ξεχάσει ότι LEGO σημαίνει παιχνίδι και όχι καθαρός μοντελισμός. Δεν αντέχω να βλέπω δημιουργίες που δεν είναι Playable και πολύ περισσότερο που τις φυσάς και πέφτουν δεν την χαίρεσαι την δημιουργία σου έτσι απλά στοχεύεις στα Like.

 

-            -Physical ή Digital Mocing (και σε τι πλατφόρμα)?


Είμαι Old School δεν θέλω να με περιορίζει μία οθόνη. Θέλω να δημιουργώ ένα όραμα, μία ιδέα στο μυαλό μου και να βλέπω ένα βουνό με τουβλάκια όπου θα βουτήξω για να βρω το σωστό κομμάτι. Δεν μπορώ τα Ldd γιατί ξεκινάω από μία αρχική ιδέα και όσο κουμπώνω τουβλάκια, αυτή η ιδέα εξελίσσεται και έρχεται όλο και περισσότερο η έμπνευση. 

 


-            -Quality η Quantity;

Μέχρι πριν από τέσσερα πέντε χρόνια θα σου έλεγα Quantity, άλλωστε γνωστός έγινα για τα θηρία που φτιάχνω και όχι για βινιέτες. Προτιμώ δημιουργίες τέρατα. Πλέον επειδή υπάρχει το υλικό προσπαθώ να βάλω στην εξίσωση και το Quality.Για παράδειγμα δεν με ενδιαφέρει πλέον ο αριθμός που θα ξοδέψω για να φτιάξω γρασίδι, ξέρω ότι έχω όσο και αν χρειαστεί για να τελειώσω ένα έργο. Έχει σταματήσει να υφίσταται πλέον ο περιορισμός του δεν έχω κομμάτια. Είτε 5 βάσεις , είτε 50 το ίδιο μου κάνει η λεπτομέρεια θα υπάρχει.


-            -Με τι ασχολείσαι στην καθημερινότητα σου πέρα από τα LEGO;

Η ιδιότητα μου είναι δημοσιογράφος. Πλέον κάνω LIVE αθλητικές μεταδόσεις στο κανάλι του ΟΠΑΠ. Dream Job θα έλεγα. Πέρα από αυτό χαλαρά στο σπίτι ή στο εργαστήριο μαζί με την σύζυγο μου που επίσης μοκάρει. Ζω μία ήρεμη ζωή ψάχνοντας για καινούργια κομμάτια και κάνοντας σχέδια.   

 

-            -Συνήθως που mocάρεις; (λίγα λόγια για το workspace σου)

Είναι μία πονεμένη ιστορία ο χώρος. Όταν ήμουν εργένης τα είχα όλα σπίτι σε συγκεκριμένο δωμάτιο. Πλέον μαζί με τη γυναίκα μου έχουμε αποθήκη που είναι εργαστήριο, αλλά και πάλι με τον όγκο που υπάρχει από το στοκ μας έχουμε πρόβλημα. Ελπίζω σύντομα να το λύσω με ακόμα μεγαλύτερο χώρο κοντά στο σπίτι κιόλας.

 

-            -Πως έχεις οργανωμένα τα LEGO σου; (Θήκες; Ανά χρώμα ή σχήμα;)

Έχω σαν αρχή ξεχωριστή θήκη ανά χρώμα και ξεχωριστή θήκη ανά σχήμα αλλά πλέον τα μεγαλύτερα elements τα βάζω μόνο ανά σχήμα. Το δωμάτιο είναι γεμάτο θήκες.


-            -Τι ώρες περίπου προτιμάς να mocareis; Ακούς παράλληλα μουσική ή τηλεόραση;

Συνήθως φεύγω από το σπίτι βράδυ και κάθομαι στο εργαστήριο μέχρι το πρωί αν δεν έχω υποχρεώσεις την επόμενη μέρα. Θέλω απόλυτη ησυχία οπότε ούτε μουσική ούτε τηλεόραση, απλά εγώ και οι σκέψεις μου απέναντι στα Bricks.

 

-            -Διακρίσεις ή κάτι σχετικό για το οποίο είσαι υπερήφανος που κατάφερες σχετικά με τα LEGO;


Κοίτα δεν ποστάρω στα μεγάλα σάιτ με σκοπό να γίνουν γνωστές οι δημιουργίες μου δεν με ενδιαφέρει να γίνω γνωστός. Άλλωστε στην
LEGO Κοινότητα εδώ στην Ελλάδα είναι αρκετά γνωστές οι δυνατότητες μου και το γεγονός ότι μπορώ να κλείσω μια ολόκληρη έκθεση μόνο με μία δημιουργία.  Οσον αφορά μία υπερήφανη στιγμή θα έλεγα ο δράκος που είχα φτιάξει το 2014 ο οποίος βγήκε πρώτος με τεράστια διαφορά στις προτιμήσεις του κόσμου στην έκθεση vintage toys απέναντι σε ωραίες δημιουργίες. Πρέπει να προειδοποιήσω τους νεαρούς μοκάδες που αναμφίβολα είναι εξαιρετικοί ότι καλώς ή κακώς όταν επιχειρούν να βάλουν έργα τους δίπλα μου, αυτά θα χαθούν λόγω μεγέθους. Δεν παν να έχουν χρησιμοποιήσει απίστευτες τεχνικές. Το θηρίο θα κλέψει την παράσταση. Με έχουν κάνει θέμα σε εφημερίδες στην πόλη που ζω αλλά και γενικά σε μέσα ενημέρωσης εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά δικαιωματικά το Piranha Plant από το Super Mario που έφτιαξε η σύζυγος και μπήκε με φωτό στη Lifo με ανέβασε στα ουράνια.

Ένιωσα υπερήφανος γιατί έχει πολύ ταλέντο και ας μιλήσουμε ανοιχτά δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες που να συμμερίζονται και πολύ περισσότερο να μετέχουν με τον άνδρα τους στο ίδιο χόμπι. 


 

-            -Θα ήθελες να δουλέψεις ως σχεδιαστής της LEGO;


Το να γίνει κάποιος σχεδιαστής στη LEGO δυστυχώς έχει περιορισμούς. Ο σχεδιασμός απαιτεί αφαιρετικές ικανότητες, δηλαδή πως θα φτιάξεις ένα σετ, εύχρηστο με τον ιδανικό αριθμό κομματιών, playable, ανθεκτικό, εύκολο στην κατασκευή  και προπαντώς να είναι στην ιδανική τιμή ώστε να το αγοράσει ο πελάτης, αλλά και να κερδίσει η εταιρία. Έχω στείλει βιογραφικό στην LEGO αλλά για Marketing όχι για σχεδιασμό νομίζω θα τα κατάφερνα καλύτερα.  

 

-           -Οι δύο αγαπημένες σου δημιουργίες, και ποια σε εκφράζει περισσότερο;

Νομίζω το τελευταίο κάστρο που έφτιαξα στην έκθεση του LUG μας των Breeks, στα πλαίσια της έκθεσης ρομποτικής στην Κρήτη. Και το κάστρο μαζί με το δάσος στο Lego Festival του 2014. Το τωρινό κάστρο με εκφράζει πολύ γιατί έχει ανοίξει ένας τεράστιος δρόμος για επέκταση από όλες τις πλευρές.

 

-            -Ξανασχολείσαι με παλιά project/ MOC για να τα βελτιώσεις;

 

Ναι φυσικά αυτές τις μέρες φτιάχνω το εσωτερικό στο τελευταίο μου κάστρο, αλλά και τις οχυρώσεις του, προσπαθώ να του δώσω μία πιο αληθοφανή εικόνα. Πάντα κοιτάζω να βελτιώσω ένα MOC και θέλω να το κάνω όλο και καλύτερο.


-            -Αν συλλέγεις σετ ποιο είναι το καμάρι της συλλογής σου;

Δεν συλλέγω.  Το πρόβλημα είναι ότι επειδή πλέον έχω ένα τεράστιο όγκο σε χύμα κομμάτια, τα σετ που έχουμε αναγκαστικά κάθονται κλειστά. Δεν έχει νόημα να τα ανοίξουμε και να υπάρξει και άλλος όγκος σε τουβλάκια.

 

-            -Η αγαπημένη σου Minifigure;

Όλες! Είναι τα «παιδιά μου» που τους έχω αλλάξει τον αδόξαστο. Μου αρέσει να παίρνω στοιχεία από διαφορετικές Minifigures και να κάνω τις δικές μου συνθέσεις.

 

-            -Πόσο χρόνο αφιερώνεις συνήθως για κάποια δημιουργία σου;

 

Εξαρτάται έχω έλλειψη χρόνου αυτό το διάστημα οπότε θα έλεγα μία φορά την εβδομάδα θα κάτσω να φτιάξω κάτι η να συνεχίσω το φτιάξιμο. Έχω κάτσει 56 ώρες σερι για 40 βάσεις 32άρες έχει τύχει για παρόμοιο να είμαι και μήνες. Είναι θέμα έμπνευσης και όρεξης, πως θα σου βγει εκείνη την στιγμή. Σε γενικές γραμμές θα σου έλεγα ότι δουλεύω σε ένα MOC για μήνες

 

-            -Θεωρείς τον εαυτό σου LEGO Purist; (3rd market, Clones, Cutting βάψιμο;) 

 

Χτίζω μόνο με λέγκο, αλλά τα αξεσουάρ, όπλα στις φιγούρες μπορεί να είναι τρίτου κατασκευαστή με χαρακτηριστική άνεση. Δεν θα βάλω μη LEGO φιγούρες αλλά στα αξεσουάρ θα επέμβω. Έχω σκεφτεί επίσης την πιθανότητα και άλλων υλικών για διόραμα, αλλά να μην επεμβαίνει στο χτίσιμο του διοράματος, για παράδειγμα ύφασμα για σκηνές, πανιά για καράβια ή για κάπες. Μου αρέσουν επίσης τα stickers γιατί με αυτό τον τρόπο μπορείς φιγούρες που δεν θα χρησιμοποιούσες ποτέ, πλέον να γίνουν κομμάτι της ιστορίας σου. 

-            -Κρατάς η χαλάς τα moc που φτιάχνεις?

 

Εξαρτάται από το σχέδιο που έχω στο κεφάλι μου για την συνέχεια. Υπάρχουν σπίτια μεσαιωνικού στυλ που έχουν μείνει άθικτα τα τελευταία δεκα χρόνια γιατί συνήθως χρειάζονται σε επερχόμενα Moc.

 

-            -Κάποιο WIP Project που θα ήθελες να μοιραστείς;

 

Όπως ανέφερα το τελευταίο μου κάστρο είναι εξακολουθεί και είναι WIP. Υπάρχει όμως και το πλάνο επέκτασης για κάτι τεράστιο αλλά αυτό θα φτιάχνεται σιγά σιγά και τα νέα κομμάτια θα μπαίνουν στο ήδη υπάρχουν MOC. Δίνω ένα ορίζοντα 10ετίας για αυτό το project αλλά θεωρώ πως κάποια στιγμή θα γίνει το μεγαλύτερο ανεξάρτητο MOC που θα έχει υπάρξει. 

 

-            -Σχέδια για το μέλλον γύρω από τα LEGO?

Καλώς ή κακώς σιγά, σιγά το LEGO γίνεται μόδα. Μέλημα μου είναι να υπάρξει και άλλος κόσμος που θα ασχοληθεί με την δημιουργία MOC και όχι με την κατασκευή σετ. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα στεγανά και να αφήσουμε την φαντασία μας να δουλέψει.

Ως μέλη των
Breeks έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με επίσημους φορείς, υπουργεία κτλ ώστε να προσπαθήσουμε να γιγαντώσουμε το εγχείρημα αυτό. Να κάνουμε τις κατασκευές  κομμάτι των σύγχρονων παιδιών αλλά και των ενηλίκων. 

Φαντάζομαι τον εαυτό μου στα 70 ή στα 80 ή στα 120 που λέει ο λόγος να ασχολούμαι με
LEGO. Και όταν κάποια στιγμή  φτάσει το τέλος να είμαι παρέα με τους ανθρώπους που αγαπώ, τον στρατό Black Falcons μου και να έχω καταφέρει να δώσω την ίδια φλόγα στα παιδιά μου.

-Τέλος συνέντευξης-

Να ευχαριστήσω πολύ τον Ηλία για την παραχώρηση της συνέντευξης και να του ευχηθώ ότι καλύτερο με ένα τεράστιο μεσαιωνικό διόραμα!

Θα χαρώ να απαντήσω στα σχόλιά σας :)

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο του Blog μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε την σελίδα στο
facebook Gunman Bricks και να κάνετε Subscribe στο YouTube Gunman Bricks και στο Newsletter!Μέχρι την επόμενη φορά, BRICK it ON!
 

Σχόλια