Συνέντευξη με τον ZetoVince (Γιώργος Παντελέων)
Interview
ZetoVince (George Panteleon)Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι ξεκινάει μία καινούργια ενότητα στο Blog στο οποία θα παρουσιάζονται συνεντεύξεις που κάνω σε άτομα του LEGO community :)

Είμαι διπλά χαρούμενος γιατί την ενότητα την εγκαινιάζει ο άνθρωπος που πιστεύω είναι ο πρωτοπόρος του LEGO community στην Ελλάδα μιας και τον έζησα στα πρώτα χρόνια ίδρυσης των Gricks rLUG και προσωπικά για εμένα ο πιο ταλαντούχος, ο ZetoVince (George Panteleon).

Τον Γιώργο δεν θα τον δείτε συχνά πυκνά να μιλάει στα social media αλλά μιλάει έντονα με τα απίστευτα έργα του μιας και αποτελεί σπάνιο φαινόμενο μία καινούργια του δημιουργία να μην είναι εξώφυλλο σε κάποιο από τα μεγαλύτερα LEGO Blogs του κόσμου ενώ δημιουργίες του έχουν φιλοξενηθεί και στο LEGO House στην Δανία!

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο του έντυπο βιβλίο οδηγιών με μερικά από τα διαμαντάκια του:


Ενώ οδηγίες του μπορείτε να βρίτε και στο rebrickable:

Ακολουθούν στοιχεία από τα social media του Γιώργου και στην συνέχεια η συνέντευξη μαζί με φωτογραφικό υλικό από μερικές δημιουργίες του!
- Ποιά ήταν η πρώτη σου επαφή με τα LEGO?

Η πρώτη μου επαφή με τα LEGO ήταν στην 1η Δημοτικού όταν μία μέρα ένα συνεργείο του Αντ1 ήρθε να τραβήξει ένα βίντεο με τα παιδιά της τάξης μου, αν και δεν θυμάμαι ποιος ήταν ο λόγος του βίντεο, και για να μας ευχαριστήσει έδωσε στο κάθε παιδί από ένα μικρό σετ της εποχής εκείνης! Το δικό μου έτυχε να είναι το LEGO 1710 Snowmobile! Αυτό με έκανε να καταλάβω την διαφορά των lego από τα άλλα παιχνίδια και των δυνατοτήτων που προσέφερε.

-Από πότε ξεκίνησες να ξαναασχολείσαι με τα LEGO? (είχες dark ages?)

Σαν κλασσικός έφηβος και εγώ, άφησα πίσω μου τα lego στα χρόνια του Γυμνασίου και του Λυκείου αλλά κάποια στιγμή το 2005 σκέφτηκα να αναζητήσω στο ιντερνετ αν υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με  lego μοντελισμό και με μεγάλη μου χαρά ανακάλυψα μία πολύ μεγάλη και παγκόσμια κοινότητα ενηλίκων που έβλεπαν τα lego όπως εγώ! Οι εικόνες αυτές με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι με αυτό το hobby ήθελα πάντα να ασχοληθώ και αυτό και έκανα ξεκινώντας με την αγορά του σετ που τότε είχε τα κατάλληλα κομμάτια για να δοκιμάσω την τύχη μου σε ένα μεγάλο αυτοσχέδιο αυτοκίνητο, το LEGO 8671 Ferrari F430 Spider.-Πόσο συλλέκτη και πόσο mocer θεωρείς τον εαυτό σου?

Η ασχολία μου με τα LEGO είχε πάντα σχέση με το mocing. Γενικά η αγάπη μου για τα LEGO έχει να κάνει με μοντελισμό από κομμάτια LEGO, όχι για τα προϊόντα της εταιρίας. Ακόμα και στα παιδικά μου χρόνια όταν μου έφερναν δώρο lego σετ, το πρώτο πράγμα που έκανα μετά την συναρμολόγηση ήταν να αναρωτηθώ πως θα το μετατρέψω για να μου άρεσει περισσότερο. Τώρα πια δεν αγοράζω καθόλου ολόκληρα προϊόντα της LEGO, αλλά μόνο ξεχωριστά κομμάτια από bricklink, εκτός αν βρω κάτι εξαιρετικά οικονομικό που περιέχει κομμάτια που θα μου χρησιμεύσουν σε δικές μου μελλοντικές δημιουργίες.

-Με ποιά θεματολογία ασχολείσαι?

Γενικά δεν έχω μία θεματολογία, δημιουργώ ιδιοκατασκευές γύρω από θέματα που αγαπώ όπως τα αυτοκίνητα, τις μηχανές, τους comic ήρωες και οτιδήποτε άλλο, αρκεί να μου αρέσει, να μου βάζει προκλήσεις και να πιστεύω ότι θα τα καταφέρω σε βαθμό που θα δείξει τις ικανότητες μου στα άλλα μέλη της κοινότητας που αντιλαμβάνονται σε βάθος το χόμπυ αυτό. Θεωρώ ότι είναι μία πολύ πνευματική ασχολία και αυτό είναι που απολαμβάνω, να βάζω στον εαυτό μου προκλήσεις- γρίφους και να προσπαθώ να ανταπεξέλθω, για αυτό και τις περισσότερες φορές δημιουργώ μοντέλα υπαρκτά και όχι της φαντασίας μου.

-Mocers που σέ έχουν εμπνέυσει/ έχεις σε υπόληψη?

Παρακολουθώ σε καθημερινή βάση τις δημιουργίες των μελών της παγκόσμιας κοινότητας για να τις θαυμάσω, να εμπνευστώ και να εκφράσω τον θαυμασμό μου στις πιο αξιόλογες. Υπάρχουν εκατοντάδες αξιόλογοι δημιουργοί αλλα αυτοί που έκτιμώ περισσότερο για το έργο τους είναι ο κορυφαίος Legohaulic, o Jerac, οι Arvo Brothers, o Xenomurphy, ο Firas Abu Jaber και ο Calin Bors.

-Physical ή Digital mocing (και σε τί πλατφόρμα)?

Θα μπορούσα πραγματικά να μιλάω για ώρες για αυτό το θέμα, γι αυτό θα προσπαθήσω να συμπυκνώσω τα πράγματα. Από τότε που έγιναν διαθέσιμα ηλεκτρονικά προγράμματα για mocing έφεραν τεράστια αλλαγές στο χόμπυ μας.

Η πρώτη θετική αλλάγη είναι ότι μπορεί ο καθένας να πειραματιστεί όσο θέλει με όποια και όσα κομμάτια θέλει χωρίς να χρειαστεί να τα αγοράσει πρώτα.

Η δεύτερη είναι ότι ακόμα και αν κάποιος διαθέτει τα κομμάτια, γλυτώνει ατελείωτες ώρες από το να βαζω-βγάζει συνεχώς από την συλλογή του τα κομμάτια για να πειραματιστεί με τις δημιουργίες του. 

Η τρίτη αλλαγή όμως είναι και το αντίβαρο όλων των θετικών. Πολλοί δημιουργοί περιορίζονται μόνο στην ψηφιακή σχεδίαση και δεν φτιάχνουν ποτέ το τελικό μοντέλο στην πραγματικότητα. Επειδή όμως στο ψηφιακό περιβάλλον οι νόμοι της φυσικής δεν εφαρμόζονται, συνήθως τα ψηφιακά μοντέλα δεν θα μπορούσαν να χτιστούν στην πραγματικότητα. 

Εφόσον δεν μπορούν να χτιστούν δεν είναι LEGO μοντέλα όπως και να το δει κανείς. Αυτό το φαινόμενο δυστυχώς δεν το αντιλαμβάνονται όλοι και έχει καταντήσει η μάστιγα του χόμπυ μας.Λόγω των παραπάνω λοιπόν εγώ δημιουργώ απαραιτήτως σε ψηφιακό περιβάλλον (LDD) και όταν ολοκληρώσω το μοντέλο το χτίζω στην πραγματικότητα. Αν διαπιστώσω αδυναμίες της κατασκευής τότε γυρίζω στο LDD για να κάνω διορθώσεις και βελτιώνω το πραγματικό μοντέλο μέχρι να γίνει όσο γερό επιθυμώ.

Quality ή quantity?

Ο καθένας έχει τα δικά του γούστα και κριτήρια, εμένα με ενδιαφέρει η ποιότητα σε όποιο μέγεθος και να εφαρμόζεται. Όπου ποιότητα δεν εννοώ λεπτομέρεια αλλά έξυπνες τεχνικές, πρωτότυπες τεχνικές και συνέχεια σε όλο τον όγκο της δημιουργίας.

-Με τι ασχολείσαι στην καθημερινότητα σου πέρα από τα LEGO?

Αν και το επάγγελμα μου είναι αρκετά δημιουργικό (ξυλουργική), πάντα θέλω να δημιουργώ και τα lego γεμίζουν σχεδόν όλο τον ελεύθερο μου χρόνο. Άλλες μου ασχολίες είναι να παρακολουθώ ταινίε, σειρές και 2-3 αθλήματα, και πολλές φορές τα συνδιάζω παραλλήλα με το mocing.

-Συνήθως που mocάρεις? ( Λίγα λόγια για το workspace σου.)

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, δημιουργώ σχεδόν αποκλειστικά στο PC και μόνο στο τέλος συναρμολογώ το moc μου, το οποίο είναι και το πιο βαρετό μέρος της διαδικασίας... Συνήθως απλώνω τα κομμάτια που χρειάζομαι στο κρεβάτι μου γιατί είναι η μεγαλύτερη ελεύθερη επιφάνεια που διαθέτω.-Πως έχεις οργανωμένα τα LEGO σου? (Θήκες? Ανά χρώμα ή σχήμα?)

Όλη μου η συλλογή βρίσκεται στο υπνοδωμάτιο μου, αν και δεν την θεωρώ μεγάλη, χρειάζεται παντά να την τακτοποιώ (χωρίς να το τηρώ συνήθως) για να παραμένει άνετος ο χώρος.

Μετά από πολλές δοκιμές κατέληξα στο ότι δεν υπάρχει ένα μόνο βολικό σύστημα ταξινόμησης. Κάθε οικογένεια κομμάτιων θέλει άλλη αποθήκευση.

Γενικά χρησιμοποιώ πλαστικά κιβώτια ή μεγάλα συρτάρια για κάθε οικογένεια κομματιών ανεξαρτήτως χρώματος (plates, bricks, slopes, modified plates, modified bricks, round plates/bricks κτλ) και εσωτερικά τα χωρίζω με ziplock bags. Εξαίρεση βέβαια γίνεται για τα πολύ μικρά κομμάτια τα οποία τα χωρίζω ανά τύπο (όχι χρώμα) σε πλαστικές ταμπακιέρες.

-Τι ώρες προτιμάς να mocάρεις? Ακούς παράλληλα μουσική/ΤV?

Συνήθως απογευματινές ώρες, αλλά όταν έχω όρεξη δεν παίζει ρόλο η ώρα, μπορεί και να ξενυχτήσω αν χρειαστεί. Οπωσδήποτε το συνδιάζω είτε με μουσική είτε με talkshows/podcasts, είτε με μέτριες ταινίες/σείρες όπου δεν είναι απαιτείται η παρακολούθηση.

-Διακρίσεις ή κάτι σχετικό για το οποίο είσαι περήφανος που κατάφερες σχετικά με τα LEGO?

Γενικότερα ο μοντελισμός με lego είναι το μεράκι μου, η πρόκληση-γρίφος να δημιουργήσω κάτι με όλους του περιορισμούς σε σχήματα και χρώματα με διασκεδάζει και όταν το κατορθώνω μου δίνει μεγάλη χαρά. Αυτό και μόνο αρκεί. Η χαρά αυτή όμως γίνεται και περηφάνεια όταν δέχομαι αποδοχή και όμορφα σχόλια από άλλους δημιουργούς και λάτρεις των lego σε όλο τον κόσμο! Αν και αυτά είναι πραγματικά υπέρ-αρκετά, είχα την τύχη να κατορθώσω κάποιους παραπάνω στόχους που ξεχωρίζουν:

 • Το 2012 πήρα την πρωτοβουλία να βρω όλους τους Έλληνες lego δημιουργούς με σκοπό να γνωριστούμε και το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία της λέσχης GRICKS.

 •  Δημοσιεύσεις δημιουργιών μου στα περιοδικά BLOCKS Issue18+19 και BrickJournal Issue20.
 • 06/16 Συμμετοχή με 3 δημιουργίες μου στο βιβλιο TINY LEGO WONDERS: BUILD 40 SURPRISINGLY REALISTIC MINI-MODELS
 • 28-01-2018 Το Rolex Daytona μου στην εκθέση για την επέτειο 60 χρόνων από την πατεντοποιήση του lego 2x4 brick στο LEGO House.


 • 11/18 Συγγραφή του βιβλίου HOW TO BUILD: DREAM CARS WITH LEGO BRICKS που περιέχει 12 διαφορετικά μοντέλα αυτοκινήτων με οδηγίες κατασκευής.
 • Ανάδειξη του Joker Bust στις 10 καλύτερες δημιουργίες του 2019 από το TheBrothersBrick.

-Θα ήθελες να δουλέψεις ως σχεδιαστής της LEGO?

Θεωρητικά αυτό θα ήταν το ιδανικό επάγγελμα για οποιονδήποτε μοντελιστή και το έχω σκεφτεί πολύ κατά καιρούς. Αλλά στην πράξη οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για μένα για αυτό και δεν το κυνήγησα ποτέ.

-Οι δύο αγαπημένες σου δημιουργίες, και ποια σε εκφράζει περισσότερο?

Πραγματικά όλες οι δημιουργίες μου είναι το ίδιο αγαπημένες και με εκφράζουν απόλυτα, δεν θα δημοσίευα ποτέ κάτι που δεν με εκφράζει. Μπορώ μόνο να τις ξεχωρίσω βάση της περιπλοκότητας τους. Με διαφορά οι πιο σύνθετες και απαιτητικές δημιουργίες μου ήταν το Iron Man bust το Joker bust και ευτυχώς εκτιμήθηκαν αναλόγως από την κοινότητα.

-Ξανασχολείσαι με παλιά project/moc για να τα βελτιώσεις?

Προσπαθώ όσο μπορώ να βελτιστοποιώ τις  δημιουργίες μου πριν τις ολοκληρώσω και τις δημοσιεύσω αλλά υπήρξαν και θα υπάρξουν κάποιες φορές που θα δοκιμάσω να βελτιώσω ή αλλάξω κάποιες.

-(αν συλλέγεις σετ) Ποιο είναι το καμάρι της συλλογής σου?

Δεν είμαι λάτρης των σετ οπότε και δεν συλλέγω, αλλά επειδή είμαι φαν του Joker και επειδή η lego έχει παράξει κατά καιρούς κάποιες πανέμορφες μίνι-φιγούρες του χαρακτήρα αποφάσισα να τους αποκτήσω όλους και να τους στήσω σε μία όμορφη βιτρίνα!

-Πόσο χρόνο αφιερώνεις συνήθως για κάποια δημιουργία σου?

Όταν πρόκειται για lego μοντελισμό και για οποιαδήποτε καλιτεχνική έκφραση, ο χρόνος δεν παίζει κανένα ρόλο. Δεν μπορώ να μετρήσω πόσο διήρκεισαι μία δημιουργία μου γιατί ποτέ καμία δεν είχε την προσηλωση μου για συνεχώς από την αρχή μέχρι το τέλος.

Συνήθως ασχολούμε με 5-10 projects ταυτόχρονα και επικεντρώνομαι σε αυτό για το οποίο έχω την μεγαλύτερη όρεξη την κάθε στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί μία δημιουργία μου να “διαρκέσει” μία εβδομάδα απογεύματα και άλλη να “διαρκέσει” 2 χρόνια απογεύματα! Ίσως ο μέσος όρος να είναι κοντά στους 2 μήνες.

-Θεωρείς τον εαυτό σου LEGO purist? (3rd market? Clones? Cutting? Βάψιμο?)

Lego μοντελισμός για μένα είναι αυστηρά η δημιουργία μοντέλων χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα προϊόντα της εταιρίας. Σε αυτον τον περιορισμό βρίσκεται όλη η ουσία και σπουδαιότητα του χόμπυ αυτού.Όταν κάποιος δεν περιορίζεται σε αυτό και χρησιμοποιεί ανεπίσημα κομμάτια, τα βάφει, τα κολλάει, τα κόβει κτλ ξεφεύγει από το χόμπυ όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ οπότε και δεν με εκφράζει και δεν με αφορά.

-Κρατάς ή χαλάς τα moc που φτιάχνεις?

Είναι αναγκαίο δυστυχώς λόγω κόστους και περιορισμένου χώρου να χαλάω κάποια από τα moc που φτιάχνω οπότε επιλέγω να χαλάω εκείνα με την λιγότερη απήχηση στην κοινότητα.

-Σχέδια για το μέλλον γύρω από τα LEGO?

Πιστεύω ότι θα σχεδιάζω δημιουργίες για πολλά χρόνια ακόμα και ελπίζω να έχουν την ίδια και μεγαλύτερη απήχηση στην παγκόσμια κοινότητα. Υπάρχουν ακόμα πολλοί στόχοι που θα ήθελα να πετύχω γενικότερα γύρω από τα LEGO και ο χρόνος θα δείξει αν θα έχω τις ευκαιρίες.

- Τέλος συνέντευξης - 

Να ευχαριστήσω ξανά τον Γιώργο για την συνέντευξη που μου παραχώρησε, και κάθε επιτυχία σε προσωπικό , επαγγελματικό και LEGO-επίπεδο!

Θα χαρώ να απαντήσω στα σχόλιά σας :)

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο του Blog μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε την σελίδα στο
facebook Gunman Bricks και να κάνετε Subscribe στο YouTube Gunman Bricks και στο Newsletter!
Μέχρι την επόμενη φορά, BRICK it ON!
 

Σχόλια

 1. Σε ευχαριστώ πολύ φίλτατε Γιώργο για την μεγάλη τιμή και την ευκαιρία που μου έδωσες να εκφραστώ για το αγαπημένο μου χόμπυ! Καλή επιτυχία και καλή συνέχεια με τις συνεντεύξεις, είναι πολύ ωραία ιδεά και ελπίζω να ανταποκριθούν και άλλοι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ σε ευχαριστώ πολύ Γιώργο για την θετική ανταπόκριση, να συνεχίσεις έτσι και καλύτερα! Να'σαι καλά :)

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου