Συνέντευξη με τον Παντελή Μάνθο
Interview
Pantelis Manthos

Συνέχεια στις συνεντεύξης του Blog, και αυτή την φορά έχουμε έναν ''συνάδερφο'' καστρά, μέλος των Breeks rLUG και μόνιμο κάτoικο του Helms Deep, τον Παντελή Μάνθο!

Τον Παντελή τον γνωρίζω από τα πρώτα του ''βήματα'' στο mocing και τον ''παρακολουθώ'' καιρό και μπορώ να πω με ασφάλεια ότι έχει από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην καμπύλη της παραγωγικότητάς του όπως επίσης και στην ποιότητα των έργων του.

Είναι fan των old school γραμμών και mocing και το μέγεθος των διοραμάτων που φτιάχνει πλέον είναι αξιοζήλευτο!

Ακολουθούν στοιχεία με τα social media του Παντελή και στην συνέχεια η συνέντευξη μαζί με φωτογραφικό υλικό από μερικές δημιουργίες του!


-Ποιά ήταν η πρώτη σου επαφή με τα LEGO?

Η πρώτη μου επαφή με τα Lego ξεκινάει σχεδόν στον νηπιαγωγείο δεκαετία του 1980. Το πρώτο σετ που έπιασα στα χέρια μου ήταν το 6682.


Αγορασμένο κάποια παραμονή Χριστουγέννων από το Μινιόν.

Το έχω ακόμα. Το βλέπω και γυρίζουν όλα πίσω σε εκείνα τα όμορφα χρόνια

 

-Από πότε ξεκίνησες να ξανασχολείσαι με τα LEGO? (είχες dark ages?)

Στο δημοτικό είχα πια καταλήξει ότι το παιχνίδι που ήθελα να έχω σε εκείνα τα τσίγκινα μεγάλα κουτιά ,  που σίγουρα υπήρχαν σε όλα τα παιδικά δωμάτια τις δεκαετίες 80s και 90s ήταν εκείνα τα ‘’ τουβλάκια ‘’ που άλλο θέμα είχαν όταν τα αγόραζες σαν σετ και αλλιώς ήταν μετά από λίγες ώρες. Σε κάποια αυτοκίνητα σίγουρα κάποιοι έχουμε βάλει και φτερά από κάποιο Lego Space set

Υπήρξε dark age περίοδος σίγουρα και ειδικά όταν την εποχή εκείνη στα σπίτια κάποιων από εμάς μπήκε η πρώτη κονσόλα του Sega Mega Drive..!!! και ξεκίνησαν τα εφηβικά πάρτυ του γυμνασίου. Σίγουρα όμως τις Κυριακές το πρωί βάζοντας Mega Channel και βλέποντας παιδικά με τις ώρες τα Lego ήταν και πάλι χύμα στο πάτωμα..


 

-Πόσο συλλέκτη και πόσο mocer θεωρείς τον εαυτό σου?

Θεωρώ ότι συλλέκτης δεν υπήρξα ποτέ. Δεν κατάφερα ποτέ να δω τα Lego σαν συλλογή κρατημένη στα κουτιά περιμένοντας την υπεραξία που τυχόν πάρουν με τα χρόνια. Δε με ενδιαφέρει αυτού του είδους η οπτική για εμένα τα Lego είναι παιχνίδι έστω και για ενήλικες. Αλώστε το ίδιο το Brand αυτό δηλώνει ‘’παίζω καλά’’

Τώρα για το αν θεωρώ τον εαυτό μου Mocer…Ναι είμαι mocer και αυτό με έχει κάνει να νιώθω όμορφα γιατί εισπράττω και την αναγνώριση αυτών που παρουσιάζω κατά καιρούς σε διεθνή forum και δηλώνει σίγουρα ότι αυτό ήταν ‘’my own creation’’

 

-Με ποια θεματολογία ασχολείσαι?

Σίγουρα αγαπημένη μου είναι τα Castle themes κυρίως τα κλασικά κάστρα ,μου αρέσουν οι καθαρές και απλές γραμμές τους , LotR έχω κάνει σίγουρα πολλά moc πάνω σε αυτή τη θεματολογία και οπωσδήποτε ότι έχει να κάνει σχέση με πειρατικά θέματα.

 

-Από τί εμπνέεσαι για τις δημιουργίες σου?

Ζητούμενο για εμένα είναι να βάζω τον εαυτό μου σαν πρωταγωνιστή σε όποιο moc δημιουργώ. Κάπου σε κάποιο moc αν παρατηρήσεις θα δεις εμένα εκεί μέσα είμαι εκεί που με τη φαντασία θα ήθελα να είμαι είτε σε κάποιον πύργο ενός κάστρου είτε στην κεντρική πύλη του Helms Deep ή της Minas Tirith ή ακόμα σε κάποιο πειρατικό φρούριο!!

 

 

-MOCers που σε έχουν εμπνεύσει/έχεις σε υπόληψη?

Να σου πω την αλήθεια δεν έχω κάποιον στο μυαλό μου που να πω με έχει εμπνεύσει αυτός ο άνθρωπος και θέλω να του μοιάσω. Θαυμάζω και έχω σε υπόληψη τον κάθε έναν που βάζει τη φαντασία του και δημιουργεί από το ποιο σύνθετο σε τεχνική και δυσκολία moc μέχρι και αυτόν που θα κάνει κάτι τόσο απλό αλλά θα έχει βάλει το μεράκι του και φυσικά το χεράκι του..!!!


-Physical ή Digital mocing (και σε τί πλατφόρμα)?

Physical σίγουρα , το Digital μου δημιουργεί προσδοκίες για κομμάτια που αφενός δεν έχω και αφετέρου δυσκολευτώ πολύ να βρω.

 

-Quality ή Quantity?

ΜΜΜ….Δύσκολη απάντηση , νομίζω Quality με το σωστό Quantity!!!

 

-Με τί ασχολείσαι στην καθημερινότητά σου πέρα από τα LEGO?

Έχω μια πλήρη καθημερινότητα σαν πατέρας και σύζυγος αλλά και σαν πλήρους απασχόλησης εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα.


-Συνήθως που mocάρεις? (λίγα λόγια για το workspace σου)

Στο πάτωμα του δωματίου με τα Lego..Κάποιες συνήθειες από την παιδική ηλικία δεν κόβονται. Όταν τα πράγματα σοβαρέψουν λίγο πριν τις τελευταίες πινελιές του κάθε moc σε ένα γραφείο του δωματίου με έναν υπολογιστή και ένα φωτιστικό γραφείου!!

-Πως έχεις οργανωμένα τα LEGO σου? (θήκες? ανά χρώμα ή σχήμα?)

Mετά από πολύ γκρίνια του αδερφού μου που έρχεται σπίτι και μου παίρνει πράγματα σε θήκες ανα χρώμα και σχήμα για να τα βρίσκει ευκολά και αυτός και εγώ.


-Τί ώρες περίπου προτιμάς να mocareis? Ακούς παράλληλα μουσική/TV ?

Συνήθως πρωινά Σαββατοκύριακου εννοείται όσο πάει και απογεύματα καθημερινής προτιμώντας τα απογεύματα του χειμώνα.

Εννοείται ότι στο pc παίζει η τριλογία του LotR και φυσικά απλά ακούω αφού τις σκηνές τις έχω μάθει απ έξω τόσες φορές!!

Όταν σκέφτομαι το moc πριν το ξεκινήσω σίγουρα προτιμώ απαλή χαλαρωτική μουσική.


-Διακρίσεις ή κάτι σχετικό για το οποίο είσαι υπερήφανος που κατάφερες σχετικά με τα LEGO?

Δεν θεωρώ ότι έχω κάνει κάτι τόσο τρομερό αλλά σίγουρα τα καμιά 20αριά πρωτοσέλιδα με δημιουργίες μου στο Eurobrick και από τις τρείς κατηγορίες που σου ανέφερα δηλαδή και moc κάστρων και Lotr και πειρατικής θεματολογίας με κάνουν υπερήφανο.Σημαίνει ότι κάτι έκανα σωστά σε εκείνες τις δημιουργίες.


-Θα ήθελες να δουλέψεις ως σχεδιαστής της LEGO?

Θα μπορούσα να δουλέψω στη Lego και ως αυτός που πατάει το κουμπί για να χρωματίσει τα γκρι τουβλάκια..χαχαχα..

Ασε καλύτερα να έχω τα Lego σαν χόμπι και όχι σαν επάγγελμα είναι μπλέξιμο μετά από χρόνια αυτά τα δυο μαζί.

  

-Οι δύο αγαπημένες σου δημιουργίες, και ποια σε εκφράζει περισσότερο?

ΜΜΜ…Δύσκολη ερώτηση. Σίγουρα το Helms Deep που έχω φτιάξει και ένα κάστρο που είναι από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος και κομμάτια που έχω κάνει. Ευτυχώς και τα δύο υπάρχουν ακόμα!!

Νομίζω θα ήθελα να είμαι ένας κεντρικός ήρωας του Helms Deep!!
-Ξανασχολείσαι με παλιά project/moc για να τα βελτειώσεις?

Φυσικά , δεν τελειώνει ποτέ αυτό και ειδικά σε ανθρώπους σαν εμένα που δύσκολα χαλάω κάτι που έχω φτιάξει. Νομίζω το 80% των moc που έχω κάνει τα τελευταία χρόνια το έχω ακόμα.

 

-(αν συλλέγεις set) Ποιό είναι το καμάρι της συλλογής σου?

Δεν συλλέγω όπως είπα παραπάνω αλλά έχω αγοράσει το 2007 το Green Grocer και σίγουρα είναι ένα από τα 6 modular που έχω και δεν θα φύγει ποτέ από την βιτρίνα του!!

 

-Η αγαπημένη σου minifigure?

Εννοείται ο απλός black falcon ιππότης!!!


-Πόσο χρόνο αφιερώνεις συνήθως για κάποια δημιουργία σου?

Μπορεί να ξεκινήσω κάτι ενώ θα έχω τα κομμάτια και να το τελειώσω σε 3-4 μέρες μπορεί και παραπάνω ανάλογα με το αν έχω κάνει κάποια παραγγελία σε κομμάτια μέσω του BL

 

-Θεωρείς τον εαυτό σου LEGO purist? (3rd market? Clones? Cutting? Βάψιμο?)

Δεν έχω προχωρήσει ακόμα σε βανδαλισμό αλλά μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος..!!

Σε κάποιο moc που είχα κάνει με τον Μέγα Αλέξανδρο και ήθελα καμιά 40αρια στρατιώτες σίγουρα δεν τους βρήκα σε Lego!!!

 

-Κρατάς ή χαλάς τα moc που φτιάχνεις?

Όπως είπα και πρίν σίγουρα το 80% αυτών που έχω φτιάξει τα έχω ακόμα..Αν και στερούμε πολλά grey τουβλάκια από αυτό!!!!

 

-Κάποιο WIP project που θα ήθελες να μοιραστείς?

Eχω ξεκινήσει ένα κάστρο – διόραμα το όποίο και ελπίζω με την έλευση του lugbulk μέσω της RLUG λέσχης που ανήκω και είμαι ενεργό μέλος των Breeks.gr να το ολοκληρώσω.

 

-Σχέδια για το μέλλον γύρω από τα LEGO?

Ένα ακόμα barracuda bay αλλά και αναμονή μήπως η Lego τελικά μας δώσει νέα Castle και Pirate themes.

Επίσης ελπίζω μέσω της σειράς επεισοδίων LotR που θα προβληθεί στην Amazon το 2021 μπας και δούμε κανένα νέο σετ LotR και τρελαθούμε εντελώς μετά!!!

 

 - Τέλος συνέντευξης - 


Θα ήθελα να ξαναευχαριστήσω τον φίλο Παντελή για την παραχώρηση της συνέντευξης και του εύχομαι ότι καλύτερο με ακόμα περισσότερες και ομορφότερες δημιουργίες! 


Θα χαρώ να απαντήσω στα σχόλιά σας :)

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο του Blog μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε την σελίδα στο
facebook Gunman Bricks και να κάνετε Subscribe στο YouTube Gunman Bricks και στο Newsletter!Μέχρι την επόμενη φορά, BRICK it ON!
 

Σχόλια