Συνέντευξη με τον Patgeo (Γιώργος Πατέλης)Interview
Patgeo (Γιώργος Πατέλης)

Συνέχεια στις συνεντεύξεις μας και σειρά έχει ένα άτομο που κατέχει ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στους φίλους μου που γνώρισα μέσω των LEGO, μιας και ήταν αρχικός υποστηρικτής της ιδέας που είχα για δημιουργία του rLUG thebrick.gr, και τρέχαμε μαζί παραμάσχαλα με τα MOC μας για εκθέσεις και events :)

Όπως βλέπετε ο Γιώργος έχει μία ιδιαίτερη αγάπη στα sci-fi και πραγματικά το Destiny διαστημόπλοιο αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα που έχω δει σε  LEGO μιας και το μέγεθός του είναι εξωπραγματικό και τραβάει όλα τα βλέματα σε όποια έκθεση το παρουσιάζει!

Ακολουθούν τα social media του Γιώργου και στην συνέχεια η συνέντευξη μαζί με φωτογραφικό υλικό από μερικές από τις δημιουργίες του!-Ποιά ήταν η πρώτη σου επαφή με τα LEGO?

Θυμάμαι να έχω αναμνήσεις  με πολύ παιχνίδι από το Duplo σετ 2652: Circus Caravan του 1988 και το System 6674: Crane Truck, αλλά αυτό που μου έκανε εντύπωση και θα στην ουσία με ώθησε να ξεκινήσω να ασχολούμαι περισσότερο, ήταν το 6352: Cargomaster Crane, το οποίο αν και με την πρώτη ματιά δεν με ενθουσίασε, στην πορεία αποδείχθηκε η βάση της συλλογής μου και της όλης ενασχόλησής μου με τα LEGO. Αυτός πρέπει να είναι και ο λόγος που το πρόσεχα πάντα και έτσι έχει επιζήσει αυτούσιο όλα αυτά τα χρόνια και το έχω ακόμα στολισμένο στο σπίτι μου.

 


 

-Από πότε ξεκίνησες να ξανασχολείσαι με τα LEGO? (είχες dark ages?)

Όπως και οι περισσότεροι από εμάς, είχα dark ages, κάπου προς το γυμνάσιο, μιας και οι δικοί μου με φράσεις του τύπου «τώρα μεγάλωσες και δεν είναι καιρός να παίζεις με τα LEGO» ή με άλλες παρόμοιες φράσεις που εμπεριείχαν την λέξη διάβασμα, προσπαθούσαν να μας αποσπάσουν από αυτά. Βέβαια, όποτε είχα πολύ ελεύθερο χρόνο, κυρίως σε γιορτές ή ακόμα και το καλοκαίρι, τα έβγαζα από την κούτα που τα είχα όλα μαζεμένα, έπαιζα μαζί τους και μετά τα μάζευα πάλι μέχρι την επόμενη φορά.

Άρχισα να ασχολούμαι και πάλι, όταν πλέον είχα τα δικά μου χρήματα, το 2007, και ανακάλυψα ότι είχε κυκλοφορήσει το Technic 8421: Mobile Crane. Οι λόγοι που με οδήγησαν να θέλω να το αποκτήσω, φαντάζομαι ότι ήταν η αγάπη μου για τα technic, μιας και μεγαλώνοντας τα περισσότερα σετ που απέκτησα τελευταία ήταν technic, αλλά φαντάζομαι έπαιξε ρόλο στο υποσυνείδητό μου και το πρώτο μου αγαπημένο σετ που ήταν πάλι ένας γερανός.


 Από εκεί και μετά βέβαια, ακολούθησαν πολλά σετ ακόμα.

 

-Πόσο συλλέκτη και πόσο mocer θεωρείς τον εαυτό σου?

Γενικά, έχω μέσα μου το στοιχείο του συλλέκτη σε μεγάλο βαθμό μπορώ να πω, μιας και μου αρέσει να συλλέγω νομίσματα αλλά και κάποιες φορές γραμματόσημα και πετρώματα, αλλά όσον αφορά τα LEGO, παρόλο που κατέχω κάποια σετ που μου αρέσουν πάρα πολύ και δεν έχω σκοπό να διαλύσω για να φτιάξω κάτι άλλο, πιστεύω ότι είμαι Mocer. Στην ουσία, πιστεύω ότι ήμουν Mocer και από τότε που με θυμάμαι να ασχολούμαι με τα LEGO, μιας και πάντα έφτιαχνα διάφορες κατασκευές με ότι κομμάτια είχα διαθέσιμα όλα αυτά τα χρόνια.

 

-Με ποια θεματολογία ασχολείσαι?

Κατά καιρούς έχω ασχοληθεί με διάφορες θεματολογίες που μου αρέσουν, όπως το διάστημα που πάντα με ενθουσιάζει, με τα τραίνα που με συναρπάζουν, αλλά και με την μεσαιωνική θεματολογία και τα κάστρα που λόγω και διαφόρων ερεθισμάτων που είχα από παιδί, με τραβάνε πάρα πολύ.

 

-Από τί εμπνέεσαι για τις δημιουργίες σου?

Για τις δημιουργίες μου εμπνέομαι μέσα από διάφορα ερεθίσματα που είχα όλα αυτά τα χρόνια, όπως ταινίες/σειρές, παιχνίδια στον υπολογιστή, κόμιξ, αλλά και από διάφορα άλλα πράγματα που μπορεί να δω γύρω μου και με την φαντασία μου να δημιουργήσω κάτι, το οποίο μετά αποτυπώνω σε LEGO

 

-MOCers που σε έχουν εμπνεύσει/έχεις σε υπόληψη?

Αν και υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι MOCers τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος που είναι ο αγαπημένος μου ή τον παρακολουθώ στενά.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κάποιοι των οποίων οι δημιουργίες με ενθουσιάζουν όποτε τύχει να δω κάποιο από τα έργα τους. Μερικοί από αυτούς, πέρα από εσένα που πάντα ενθουσιάζομαι με τις δημιουργίες σου, είναι ο Luke Watkins Hutchinson, και ο Jonas Wide. Πέρα από τους συγκεκριμένους, παρακολουθώ και διάφορους άλλους δημιουργούς από το Flickr, που έχουν κάνει ενδιαφέροντα πράγματα.

Τέλος, υπάρχουν και κάποιοι δημιουργοί που θαυμάζω, που ξεκίνησαν σαν Mocers αλλά έχουν πάει την δουλειά τους σε ένα ποιο επαγγελματικό επίπεδο, όπως ο Nathan Sawaya, που είχα την τύχη να δω μια έκθεσή του στο Βέλγιο το 2015, και ο Ryan McNaught. Βέβαια, παρόλο του ότι πλέον είναι αναγνωρισμένοι builders από την ίδια την LEGO και εργάζονται γι’αυτήν, πιστεύω ότι δεν παύουν να είναι πάνω απ’όλα Mocers.

 

-Physical ή Digital mocing (και σε τί πλατφόρμα)?

Κυρίως ασχολούμαι με το physical mocing, μιας και όλη αυτή η διαδικασία του τι κομμάτια μπορούν να συνδυαστούν και με ποιόν τρόπο ώστε να αποδοθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όσων έχω στο μυαλό μου, πέρα από μια άκρως δημιουργική διαδικασία, είναι και μια μεγάλη πρόκληση.

Βέβαια, κατά καιρούς έχω δοκιμάσει και το digital mocing, σε συνδυασμό πάντα και με το physical, κάτι που έκανα κυρίως για να μην ξεχάσω κάποια τεχνική που χρησιμοποίησα ή επειδή δεν είχα τα σχετικά κομμάτια που ήθελα, στο κατάλληλο χρώμα. Έτσι, για να πετύχω αυτό που ήθελα, έτυχε παλιά να χρησιμοποιήσω το LLD, το οποίο όμως δεν με ενθουσίασε τόσο πολύ και το βρήκα κάπως δύσκολο, και πλέον χρησιμοποιώ το stud.io, εδώ και κάποιο διάστημα, με το οποίο είμαι πολύ ευχαριστημένος.

 

-Quality ή Quantity?

Το ιδανικό, πιστεύω ότι είναι ο συνδυασμός και των δύο, αλλά από την στιγμή που υστερώ σε quantity, προσπαθώ όσο γίνεται να δίνω quality στις δημιουργίες μου. Αυτό βέβαια επιτυγχάνεται με τον καιρό και πιστεύω ότι όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ και βελτιώνω την ποιότητα των δημιουργιών μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης στον τρόπο που δουλεύω και το αποτέλεσμα που παράγω.

 

-Με τί ασχολείσαι στην καθημερινότητά σου πέρα από τα LEGO?

Στην καθημερινότητά μου, προσπαθώ να κρατώ μια ισορροπία μεταξύ της δουλειάς μου αλλά και του ελεύθερου χρόνου που έχω, χωρίς βέβαια να μπορώ πάντα να το καταφέρω. Η εργασία μου σαν οικονομολόγος απαιτεί να αφιερώνω πολύ χρόνο και μιας και η φύση της δουλειάς μου είναι ιδιαίτερη, λόγω των συχνών προβλημάτων που ανακύπτουν, και δυστυχώς πολλές φορές με κρατάει πίσω από άλλα πράγματα, όπως τα LEGO.

 

-Συνήθως που mocάρεις? (λίγα λόγια για το workspace σου)

Η αλήθεια είναι ότι μπορώ να Mocάρω σε όποιο σημείο του σπιτιού και αν βρεθώ, αλλά μιας και μετά γεμίζει ο τόπος με LEGO που είναι δύσκολο να συμμαζευτούν, τα τελευταία χρόνια έχω ένα ιδιότυπο «εργαστήριο» σε ένα μικρό δωμάτιο του σπιτιού, που ταυτόχρονα είναι και χώρος αποθήκευσης διαφόρων άλλων πραγμάτων πέρα από τα LEGO.

 

-Πως έχεις οργανωμένα τα LEGO σου? (θήκες? ανά χρώμα ή σχήμα?)

Η οργάνωση του πλήθους των LEGO είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Κατά καιρούς έχω διαβάσει πολλές τεχνικές και τρόπους αποθήκευσης και ταξινόμησης είτε σε χρώματα, είτε ανά είδος, αλλά πάντα υπάρχουν διφορούμενες απόψεις και κανένας δεν μπορεί να καταλήξει σε μια βέλτιστη λύση.

Η βέλτιστη οργάνωση και ταξινόμηση των LEGO, πιστεύω ότι έχει να κάνει κάθε φορά με την ανάγκη που έχει ο κάθε ένας από εμάς, και πάνω απ’όλα πρέπει να «δουλεύει» πραγματικά για τον ίδιο και στηρίζεται στον τρόπο σκέψης του.

Εγώ, πολλά από τα μικρά σε μέγεθος κομμάτια τα έχω χωρισμένα ανά χρώμα, όπου αυτό είναι δυνατό (ανάλογα με τις ποσότητές τους), αλλά πολλές φορές μπορεί να είναι και ανά είδος. Τα μεγαλύτερα κομμάτια, επί το πλείστον τα έχω ταξινομημένα ανά είδος και ποιο σπάνια ανά χρώμα.-Τί ώρες περίπου προτιμάς να mocareis? Ακούς παράλληλα μουσική/TV ?

Λόγω εργασίας mocάρω κυρίως απόγευμα ή βραδάκι, όταν βρίσκω χρόνο τις καθημερινές, αλλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί να δουλέψω και το πρωί, αρκεί να έχω όρεξη. Κυρίως όταν mocάρω ακούω μουσική μιας και με χαλαρώνει, αλλά έχει τύχει να έχω και την τηλεόραση ανοιχτή όταν δεν δουλεύω στο «εργαστήριό» μου.

 

-Διακρίσεις ή κάτι σχετικό για το οποίο είσαι υπερήφανος που κατάφερες σχετικά με τα LEGO?

Η δημιουργία για την οποία είμαι περήφανος που κατάφερα να ολοκληρώσω μετά από περίπου 5 χρόνια, και μετά και από την παρότρυνση και αρκετών μελών του rLug thebrick.gr που ανήκω, μιας και μετά από τόσα χρόνια που δούλευα πάνω στο συγκεκριμένο project είχα κουραστεί, είναι το διαστημόπλοιο Destiny, από την σειρά επιστημονικής φαντασίας του Sci-Fi, Stargate Universe.

 


 Η συγκεκριμένη δημιουργία μου, που είναι μακράν η μεγαλύτερη που έχω κάνει, με διαστάσεις 2,20m μήκος και 1,75m πλάτος, με πάνω από 30.000 κομμάτια και βάρος περίπου 32kg, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στην 2η έκθεση του συλλόγου μας το 2016, και είχα την τύχη να παραβρίσκεται στον χώρο και μια δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ απ’όπου και η είδηση της έκθεσή μας και ταυτόχρονα η ύπαρξη του Destiny ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα.

Εκείνη η στιγμή, που νοιώθεις την ανταπόκριση του κόσμου και την αναγνώριση της δουλείας και του κόπου που έχεις βάλει πάνω σε μια δημιουργία σου, είναι κάτι μοναδικό και κάτι το οποίο μου δίνει δύναμη να συνεχίζω να δημιουργώ, ελπίζοντας ότι αυτό που κάνω θα αρέσει στον κόσμο.

 

-Θα ήθελες να δουλέψεις ως σχεδιαστής της LEGO?

Η αλήθεια είναι ότι έχω σκεφτεί πολλές φορές το ενδεχόμενο, αλλά στο τέλος νομίζω ότι όσο εξιδανικευμένο και αν το έχω στο μυαλό μου, μπορεί να αποδεικνυόταν κάτι δύσκολο στην πράξη. Σίγουρα πάντως, αν μου δινόταν η ευκαιρία, θα ήθελα να το δοκιμάσω.

Σαν ένα εναλλακτικό βήμα ας πούμε, υπάρχει βέβαια και η πλατφόρμα LEGO ideas στην οποία θα μπορούσα να στείλω κάτι, αλλά ακόμα δεν το έχω επιχειρήσει. Μπορεί να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον.

 

-Οι δύο αγαπημένες σου δημιουργίες, και ποια σε εκφράζει περισσότερο?

Η μια από αυτές είναι σίγουρα το Destiny, μιας και το έχω προσέξει πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια που χρειάστηκαν για την δημιουργία του και η άλλη είναι το Sir Patman's Cottage, που το είχα κάνει για το Guilds of Historica του Eurobricks, και πιστεύω ότι είναι από τις ποιο προσεγμένες και λεπτομερείς δημιουργίες που έχω κάνει μέχρι σήμερα.

Και οι δύο αυτές δημιουργίες με εκφράζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, μιας και όπως ανέφερα παραπάνω οτιδήποτε έχει να κάνει με το διάστημα και με κάστρα/μεσαίωνα είναι κάτι που με εξιτάρει και διεγείρει την φαντασία μου. Αν έπρεπε οπωσδήποτε να διαλέξω ανάμεσα σε αυτά τα δύο, θα διάλεγα το Destiny, μιας και όλα όσα κάνω τα οφείλω στην φαντασία μου και το Destiny πρεσβεύει ακριβώς αυτό!

 

-Ξανασχολείσαι με παλιά project/moc για να τα βελτειώσεις?

Η αλήθεια είναι αν ασχοληθώ με κάτι παλιό, θα το κάνω μόνο εκεί που πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα βελτίωσης, μέσα από κάποιες προσθήκες που μπορώ να κάνω. Κάτι τέτοιο έκανα με το Destiny, όπου όταν ολοκλήρωσα το κήτος του και ενσωμάτωσα κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία του, παρόλο που φαινομενικά ήταν εντάξει, ποτέ δεν το θεωρούσα τελειωμένο μιας και απουσίαζαν πολλές από τις εξωτερικές λεπτομέρειες που είχε. Έτσι, μετά από κάποιο διάστημα το πήρα απόφαση και ασχολήθηκα και πάλι μαζί του βελτιώνοντας την εικόνα του και κάνοντάς το να μοιάζει περισσότερο στο διαστημόπλοιο της σειράς απ’όπου εμπνεύστηκα την δημιουργία του και την υλοποίησα.

 

-(αν συλλέγεις set) Ποιό είναι το καμάρι της συλλογής σου?

Έχω αρκετά σετ με πολλές και διαφορετικές θεματολογίες που μου αρέσουν πάρα πολύ, αλλά το καμάρι μου, μιας και ήμουν τυχερός και έμαθα για την ύπαρξή του την κατάλληλη στιγμή (όταν ακόμα κυκλοφορούσε), είναι το σετ 10194 Emerald Night.

 

-Η αγαπημένη σου minifigure?

Αγαπημένο minifigure, δεν μπορώ να πω ότι έχω, παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια έχω συγκεντρώσει αρκετά, αλλά υπάρχουν πολλά και διαφορετικά μέρη αυτών που μου αρέσουν, από τα οποία δημιούργησα το sigfig μου!


-Πόσο χρόνο αφιερώνεις συνήθως για κάποια δημιουργία σου?

Ο χρόνος που αφιερώνω, έχει να κάνει ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο που έχω, με την έμπνευση, αλλά και με το μέγεθος αυτού που έχω στο μυαλό μου για να υλοποιήσω.

Έχει τύχει να χρειαστεί να δουλέψω και δύο μήνες πάνω σε μια δημιουργία, αλλά έχει τύχει να ολοκληρώσω κάτι και μέσα σε λίγες μέρες. Προσπαθώ να αφιερώνω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο χρειάζεται ώστε να με ικανοποιεί το αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, αν δεν βρω κάτι να διορθώσω ή να βελτιώσω μέσα στις επόμενες μια-δυό μέρες, τότε λέω ότι είναι έτοιμο και το αφήνω στην άκρη.

 

-Θεωρείς τον εαυτό σου LEGO purist? (3rd market? Clones? Cutting? Βάψιμο?)

Πιστεύω ότι είμαι. Όλα αυτά τα χρόνια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων για τα οποία δεν είμαι σίγουρος ότι είναι 3ων κατασκευαστών, προσπαθώ να αγοράζω LEGO κομμάτια για οτιδήποτε χρειάζομαι.

 

-Κρατάς ή χαλάς τα moc που φτιάχνεις?

Επί το πλείστον, προσπαθώ να κρατάω κάποιες από τις δημιουργίες που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια και μου αρέσουν πολύ, αλλά κυρίως λόγω έλλειψης χώρου και υλικών για κάποια επόμενη δημιουργία, αναγκάζομαι και τις χαλάω.


-Κάποιο WIP project που θα ήθελες να μοιραστείς?

Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να κάνω το πρώτο μου τραίνο, ένα Ιαπωνικό Shinkansen ή αλλιώς Bullet Train. Δημιούργησα ήδη ένα πρότυπο μοντέλο με διάφορα κομμάτια που είχα και με την βοήθεια του stud.io δημιούργησα και την τελική του μορφή, αλλά είναι κάτι που το δουλεύω ακόμα, μιας και θέλω να βάλω και εσωτερικό.

 

-Σχέδια για το μέλλον γύρω από τα LEGO?

Το μόνο που εύχομαι είναι να συνεχίσω να έχω έμπνευση και όρεξη να δημιουργώ και να εκφράζομαι μέσα από τις δημιουργίες μου, παρά τις διάφορες αντιξοότητες που μπορεί να προκύψουν, για πολλά χρόνια ακόμα. Ευτυχώς, σε όλο αυτό έχω μαζί μου και την γυναίκα μου που με στηρίζει και κατανοεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το πόσο σημαντικό είναι αυτό για εμένα.

-Τέλος συνέντευξης- 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο για την παραχώρηση της συνέντευξης και για όλη αυτή την στήριξη αυτά τα χρόνια για τα events και τις εκθέσεις που κάνουμε με το thebrick.gr :) 

Να είσαι καλά και ότι καλύτερο σε προσωπικό και LEGO επίπεδο! 


Θα χαρώ να απαντήσω στα σχόλιά σας :)

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο του Blog μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε την σελίδα στο
facebook Gunman Bricks και να κάνετε Subscribe στο YouTube Gunman Bricks και στο Newsletter!Μέχρι την επόμενη φορά, BRICK it ON!
 

Σχόλια